Ultima Ora

10:43 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Povestea de dragoste dintre sculptor şi Maria Tănase, pusă în scenă la Târgu Jiu

Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi artista Maria Tănase va fi pusă în scenă, joi, de doi actori ai Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la naşterea sculptorului.

Cei doi vor fi interpretaţi de Gia Enache şi Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

„Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj şi Teatrul Dramatic ‘Elvira Godeanu’ din municipiul Târgu Jiu organizează un altfel de eveniment pentru a marca cei 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Evenimentul va avea loc joi, cu o zi înainte de Ziua Naţională Brâncuşi, şi va arăta frumoasa, dar scurta poveste de dragoste dintre marele sculptor român şi Maria Tănase. Sunt puţini cei care cunosc impresionanta poveste de dragoste dintre cei doi, de aceea este bine să o punem în valoare mai bine”, precizează reprezentanţii CJCPCT Gorj.

Potrivit sursei citate, momentul evocator se va desfăşura la sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

„El îi declara dragostea aşa cum doar Constantin Brâncuşi ar fi putut să o facă: ‘Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar, când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu. Auzi? Mă-nţelegi?’. Iar ea îi răspundea prin cântecul său, în care, potrivit celor ce au cunoscut-o, a început să se reflecte mai mult din esenţa românismul pe care şi Brâncuşi o îngloba în sculpturile sale”, mai menţionează sursa citată.

Vineri, se împlinesc 145 de ani de la naşterea sculptorului gorjean, fiind marcată Ziua Naţională Brâncuşi.

Comment here