Ultima Ora

10:42 Discuții, la Stockholm, despre Constantin Brâncuşi

Conferinţa „Brâncuşi şi avangarda românească” este organizată în data de 19 februarie, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, pentru a marca Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, sărbătorită de ziua de naştere a marelui sculptor român, supranumit „părintele sculpturii moderne”.

La 148 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, invitaţii evenimentului sunt criticul de artă Cătălin Davidescu şi profesorul de literatură Marius Hentea, care vor susţine, prelegeri în limba engleză despre opera artistului şi legăturile sale cu personalităţi ale avangardei româneşti din Paris. Cele două prelegeri vor fi urmate de o discuţie moderată de Corina Oprea, critic de artă şi curatoare la Moderna Museet, care va evidenţia rolul lui Constantin Brâncuşi în modificarea gândirii plastice din secolul al XX-lea. Discuţia va aprofunda valoarea operei brâncuşiene, în contextul expansiunii avangardei româneşti în viaţa culturală pariziană a secolului trecut.

Comunicarea susţinută de criticul de artă Cătălin Davidescu va fi însoţită de imagini, documente şi informaţii inedite care vor sublinia legătura lui Brâncuşi cu mediul artistic avangardist din Paris, printre apropiaţii săi numărându-se personalităţi importante – Erik Satie, Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Appolinaire, Man Ray şi Francisc Picabia. Anii de afirmare internaţională a lui Constantin Brâncuşi au coincis, în perioada 1925-1930, cu vizitele la Paris ale unor tineri artişti din România, printre care Victor Brauner, Marcel Iancu şi Jacques Hérold, care vor juca un rol important în curentul suprarealist.

În Suedia, o lucrare de-ale lui Brâncuşi, „Le Nouveau-Né II‟, se află în colecţiile Muzeului de Artă Modernă din Stockholm (Moderna Museet).

Expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, expusă până în luna ianuarie 2024 pe simezele Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, s-a impus ca unul dintre cele mai reprezentative evenimente din anul Timişoarei Capitală Europeană a Culturii 2023. Constantin Brâncuşi a murit la 16 martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Comment here