Din JudetStirile ZileiTârgu-Jiu

Câţi urşi au fost relocaţi în Gorj

Şapte urşi gunoieri au fost relocaţi în Gorj de la Sinaia, a aflat deputatul USR Radu Miruţă. Acordul şi l-a dat administratorul unui fond cinegetic, în anul 2022.

Parlamentarul s-a interesat cum au fost aduşi în judeţ urşii, care au început să intre în gospodăriile oamenilor din zona de nord a judeţului.

„Tot aud de urşii care intră peste oameni în zona de Nord a Gorjului: la Rânca, la Baia de Fier, la Polovragi, la Crasna. A venit răspunsul: i-au adus aici. Am crescut acolo, situaţia aceasta nu a existat şi a apărut brusc. Urs care să intre în casă, să bea uleiul ţinând sticla ca omul, să mănânce dulceaţa din borcan, aşa cum a fost la Rânca, eu nu citisem decât în cărţi seara când îl adormeam pe baieţelul meu. Ei bine, zic, ceva trebuie să se fi întâmplat şi am folosit instrumentul parlamentar pentru a afla. A venit şi răspunsul: 7 urşi de la Sinaia au fost aduşi la Polovragi, ca măsură a combaterii atacurilor în zona Prahova. Adică, cei 7 urşi învăţaţi cu oamenii la Sinaia au generat acolo probleme, iar măsura a fost să îi aducă în Gorj, să genereze probleme şi aici. Cu acordul cui e o întrebare. Cu cel al administratorului fondului cinegetic nr. 69, Olteţ, din anul 2022” spune Miruţă.

Parlamentarul afirmă că autorităţile din Gorj au soluţia eutanasierii acestor urşi, care intră în gospodăriile oamenilor şi le omoară animalele.

„Ce putem face noi, cei păcăliţi? Păi, pe lângă a nu mai fi glugă de coceni, legea spune că “extragere prin eutanasiere sau împuşcare”. Deci, dragi autorităţi din Gorj: după ce că aţi fost păcălite să acceptaţi urşii domesticiţi aici, în loc să vă plângeţi prin ziare, aplicaţi legea şi eliminaţi astfel de exemplare care produc pagube evidente” susţine Miruţă.