Ultima Ora

10:39 România, pe primul loc în UE la intenția de vot la europarlamentare în rândul tinerilor

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la intenția de vot în rândul tinerilor pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, potrivit unui sondaj dat publicității de Comisia Europeană, arată g4media.ro.

78% dintre cei intervievați din rândul tinerilor cu vârste între 15 și 30 de ani spun că vor merge să voteze. Este cel mai mare procent înregistrat în rândul celor 27 de țări UE, în timp ce media europeană este de 64%. De notat că în unele țări europene, tinerii pot vota de la vârsta de 16 ani.

România este urmată în clasament de Portugalia cu 77% și Belgia cu 69%. Ponderea votanților potențiali este mai mică în Malta (47%), Letonia (46%) și Luxemburg (41%). În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos, mai mult de unul din cinci respondenți a răspuns că nu va vota, deși este eligibil (între 21% și 31%).

Sondajul a fost realizat online, în contextul alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.

Potrivit analizelor realizate de jurnaliștii din proiectul european ENTR dar și altor studii publicate, platforma chinezească TikTok este sursă de informație principală pentru tineri în multe țări din Europa. Mulți politicieni, inspirați de influencerii Gen Z, încearcă să atragă electoratul tânăr, iar cei mai bine reprezentați au ajuns să fie politicieni cu mesaje extremiste.

În România, în topul liderilor de partide cei mai urmăriți de pe TikTok câștigă de departe extrema dreaptă. George Simion (AUR) are 413.000 de urmăritori și Diana Șoșoacă (SOS), peste 271.000. Ambii sunt cunoscuți pentru retorica eurosceptică și antisistem.