Ultima Ora

10:37 Virgil Popescu: Nu vom avea cu porția energie

Românii nu vor fi afectați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%, măsură avută în vedere de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE, dă asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci, avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu, la Digi24.

Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani, pentru perioada 1 august-31 martie.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80%, în septembrie. Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a spus Popescu.

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Populația, care face parte din categoria clienților protejați, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populația. În momentul de față, nu avem de ce să reducem. Dar asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama. Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria”, a mai spus Popescu.

Comment here