Ultima Ora

10:31 Brâncușologul Ion Mocioi, propus pentru titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al Târgu-Jiului

Viceprimarul Târgu-Jiului, Adrian Tudor, a anunțat că va propune acordarea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE omului de cultură Ion Mocioi, cunoscut brâncușolog al Gorjului. Decernarea urmează să fie făcută în cadrul ediției din acest an a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu.

Prof. dr. Ion Mocioi este un important scriitor și om de cultură gorjean, care și-a dedicat întreaga viață acestui domeniu. S-a născut pe 3 octombrie 1940, iar în anul 1959 a finalizat studiile liceale la Liceul ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu. A urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, iar, în anul 1981, a obținut titlul de doctor în filozofie al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității din București.

A condus, aproape 15 ani, destinele culturii gorjene, a inițiat înființarea unor instituții de cultură în localitățile gorjene – muzee, case de cultură, cămine culturale, biblioteci, etc. După 1990, a înființat prima tipografie privată din Târgu-Jiu și a acreditat o editură locală care i-a publicat pe mai toți autorii gorjeni. A fost cadru didactic în învățământul școlar gorjean și, apoi, universitar în București și la Târgu-Jiu.

A scris un număr impresionant de cărți, dar preocuparea sa de suflet a fost studiul operelor lui Brâncuși. A scris multe volume despre opera brâncușiană, dintre care amintim: ”Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu, documentar, CCA Deva, 1971; ”Mărturii despre Brâncuși”, CCA Târgu Jiu, 1975; ”Estetica operei lui Brâncuși”, Ed. Scrisul românesc, Craiova, 1987; ”Catalogul operelor lui Brâncuși”, Drim Edit, Târgu-Jiu, 2003; ”Brâncuși în portrete”, Ed. Spicon & Drim Edit Târgu-Jiu, 2003; ”Brâncuși. Viața”, Ed. Spicon & Drim Edit Tg-Jiu, 2003; ”Brâncuși. Opera”, Ed. Spicon & Drim Edit Târgu-Jiu, 2003; ”Însemnări despre Brâncuși”, Ed. Spicon & Drim Edit Târgu-Jiu, 2004.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here