Ultima Ora

10:28 CE Oltenia a vândut energie cu livrare în tot anul 2022

Complexul Energetic Oltenia a vândut, luni, energie electrică pe bursă, cu livrare în tot anul 2022, prin șapte contracte, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM, arată e-nergia.ro.

CE Oltenia a scos la vânzare șapte pachete de energie electrică, bandă, cu livrare în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. Fiecare dintre pachetele oferite a stârnit interesul cumpărătorilor din piață, astfel că CE Oltenia a reușit să încheie șapte contracte de livrare de energie (pachete de 10 sau 5 MW bandă), în total 50MW orari, sau 438 GWh.

Prețurile la care s-a contractat energia au fost cuprinse între 279 și 287 lei/MWh. Cumpărătorii au fost furnizori mari: Tinmar (pentru majoritatea energiei scoase la vânzare de CEO), Enel și CEZ. Tranzacțiile au fost încheiate pe piața de contracte bilaterale-licitație extinsă a OPCOM.

Complexul Energetic Oltenia, singurul producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, se confruntă cu o problemă mare pe termen scurt. Compania trebuie să cumpere certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului trecut, și nu are bani pentru toate. Compania urma să aibă parte de un ajutor de la Guvern pentru plata lor, dar planul de restructurare care-i permitea acest lucru nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Compania fie va împrumuta o parte din certificatele de emisii, fie va beneficia de un împrumut de la stat, de circa 240 de milioane de euro, pentru plata lor.

Comment here