Ultima Ora

10:27 Constantina Diță împlinește 53 de ani

Constantina Diță împlinește, astăzi, 53 de ani. Ea este născută în comuna Turburea, din județul Gorj.

Constantina Diță a luat lumea atletismului prin surprindere la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, când a câștigat medalia de aur la maraton, cea mai grea probă din atletism. La 38 de ani și jumătate, „Pușa” oprea cronometrul la 2 ore, 26 de minute si 44 de secunde, trecând prima linie de sosire. A fost o cursă pe care a luat-o pe cont propriu de la kilometrul 20 și până la borna de 42 de kilometri si 195 de metri n-a mai ridicat piciorul de pe accelerație.

În spatele ei, doua dintre marile rivale, Catherine Bdereba (Kenya) si Zhou Chunxiu (China), se luptau braț la braț pentru argint, în vreme ce Constantina căuta din priviri un steag al României pentru turul de onoare.

„Românca a lăsat drama doar pentru locul doi”, a scris New York Times la vremea respectiva. Constantina „Pusa” Diță-Tomescu rămâne cea mai vârstnică persoana din lume care a câștigat un maraton la Jocurile Olimpice.

În luna decembrie 2022, autoritățile din Târgu-Jiu au luat decizia ca stadionul municipal să poarte numele Constantinei Diță Tomescu.

Comment here