Ultima Ora

10:25 Rujan: Românilor nu li se mai pot impune alte curbe de sacrificiu

Consiliul UE a votat, săptămâna trecută, obligativitatea reducerii consumului de energie cu 5% la orele de vârf (desemnate de fiecare stat membru în parte) și supraimpozitarea profiturilor companiilor din domeniu. Acordul va fi adoptat oficial în octombrie.

Miniștrii Energiei din cele 27 de state membre, reuniți în formatul Consiliului Uniunii Europene, au aprobat un pachet de măsuri de urgență pentru reducerea consumului de energie la nivelul blocului comunitar. Concret, acordul prevede o reducere obligatorie a consumului la orele de vârf, cu 5%. Orele de vârf vor fi desemnate de fiecare stat în parte. Este inclusă și o supraimpozitare pentru profiturile companiilor din sectorul energetic cu până la 33%, dacă profitul obținut în 2022 depășește cu cel puțin 20% media profiturilor pe ultimii trei ani.

Senatorul PSD Cristi Rujan afirmă, însă, că României nu i se mai poate impune să facă economie la energie, în condițiile în care are, deja, cel mai scăzut consum din Uniunea Europeană.

”Tot aud, în ultima vreme, despre cerința imperativă a Uniunii Europene ca fiecare stat membru, deci și România, să reducă cu 5% consumul de energie în orele de vârf. Dincolo de faptul că ministrul Energiei trebuie să explice public, tuturor, ce înseamnă și cum se va realiza efectiv acest lucru, eu cred că românilor nu li se mai pot impune alte curbe de sacrificiu. Au suferit deja de pe urma prea multor lipsuri! Este un fapt confirmat statistic că România consumă cea mai puțină energie din UE raportată la numărul de locuitori, iar românii sunt nu numai responsabili dar și capabili să se gospodărească singuri” spune Rujan, pe Facebook.

Comments (1)

  1. Energia electrica importata va fi din ce in ce mai scumpa si mai multa deoarece se vor inchide minele si termocentralele.

Comment here