Ultima Ora

10:24 Proiectul privind reactoarele modulare mici, anulat în SUA

Proiectul inovator al NuScale, privind construirea reactorelor modulare mici (SMR), a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor, informează Bloomberg.

Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul. Acțiunile NuScale din Portland, Oregon, au scăzut cu peste 27% după acest anunț. Semne privind un posibil eșec au apărut încă de acum două săptămâni, când compania americană NuScale a fost acuzată că a încheiat un contract fals.

În ziua în care pica NuScale în SUA, președintele Klaus Iohannis anunța alt proiect privind reactoare mici, dar cu companii europene. Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă prin care susține că „România își menține încrederea în tehnologiile SMR”, arată hotnews.ro.

Compania americană NuScale are mari probleme de credibilitate, fiind acuzată de fraude și practici comerciale ilegale, investitorii fiind sfătuiți de către firmele de avocatură să acționeze împotriva sa. De altfel, firma de avocatură Pomerantz a pornit o investigație, în numele investitorilor NuScale, asupra unor posibile fraude cu valori mobiliare și alte practici comerciale ilegale.

În urmă cu două săptămâni, companiei americane i-au fost aduse o serie de acuzații grave de către Iceberg Research, o companie de analiză financiară.

NuScale este compania care ar urma să furnizeze tehnologia reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești, acesta fiind un proiect inovator.

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26670381-esec-urias-proiectului-privind-reactoarele-modulare-mici-planurile-construire-fost-anulate-sua-care-vor-efectele-romania.htm

Comments (2)

 1. Nu sunt sigure, pe lângă faptul ca produc deșeuri radioactive.
  Pot pune în pericol sănătatea cetățenilor.

 2. Mineri si energeticieni

  Aceste cuvinte ne doare!
  Nu mai mira pe nimeni, da sa vezi cum aduc gazul cu galeata pentru turbinele in ciclu combinat!
  Prin americani înșine!
  Salvați ce se mai poate salva că energie modulara si gazoasă nu se va va pulsa in deceniul asta!

Comment here