Ultima Ora

10:20 Poştaşii au ieşit în stradă. Printre motive- salariul sub 1700 de lei

Sindicaliştii din cadrul Poştei Române organizează, sâmbătă, un miting de protest în faţa Guvernului, pentru a atrage atenţia cu privire la problemele din această companie.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) reprezintă aproximativ 18.000 de salariaţi. Potrivit unui comunicat, la protest se estimează o participare de circa 2.500 de membri de sindicat, veniţi din toate judeţele din ţară. Printre motivele acţiunii de protest se numără starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.

Alt motiv al protestului este refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.

Protestul se referă şi la iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business. Salariaţii sunt nemulţumiţi de iniţiativele conducerii companiei, de a elimina din contractul colectiv de muncă, articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac, din ultimii 10 ani, lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi, consideră aceştia. Angajaţii Poştei afirmă că există intenţia de modificare a organigramei şi efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare referitoare la modul în care va funcţiona compania, după aplicarea modificărilor organigramei propuse, începând de la aparatul central, până la baza companiei.

„Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare. Vă solicităm să găsiţi timpul necesar pentru o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii”, cer liderii sindicali.

Comment here