Ultima Ora

10:17 Aproape 1.600 MW noi de regenerabile au primit aviz de la Transelectrica, în martie

Proiecte noi de producție de energie regenerabilă, în special parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 1.600 MW, au primit aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica, luna trecută, relevă date analizate de profit.ro.

Cel mai mare, constând într-o centrală solară de circa 386 MW, are amplasament în comuna Sopot, din județul Dolj. Dezvoltatorul este controlat, direct și indirect, de 8 persoane fizice, 7 români și un italian.

Urmează ca dimensiune un proiect mixt, fotovoltaic-eolian, de circa 350 MW, dezvoltat în comuna giurgiuveană Mârșa de mai multe entități juridice deținute de israelienii de la Shikun & Binui Energy.

Engie România din grupul francez omonim pregătește un nou proiect de parc fotovoltaic, de 170 MW, în comuna Cornățelu, din județul Dâmbovița.

În comuna Săvădisla, din județul Cluj, o firmă controlată de omul de afaceri clujean Marin Virgil Moldovan vrea să construiască un parc fotovoltaic de circa 156 MW.

Grupul portughez EDP are 2 noi proiecte fotovoltaice ″pe țeavă″ în România, unul de peste 126 MW la Colibași, în Giurgiu, și unul de 113 MW la Bazoș, în Timiș.

La Săhăteni, în județul Buzău, este pregătită o centrală solară de circa 109 MW, de către o firmă de proiect deținută, direct și indirect, de 5 investitori români persoane fizice.

A mai primit ATR de la Transelectrica și un proiect de parc fotovoltaic de circa 61 MW, dezvoltat la Coțofenii din Dos, în județul Dolj, de către un vehicul investițional local controlat de o firmă elvețiană condusă de românul Tudor Săftoiu (64%).