Ultima Ora

10:16 Sistemul energetic va avea la dispoziție 10 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare

Fondul de modernizare, un instrument prin care se pot finanța investițiile în domeniul energetic, va putea disponibiliza 10 miliarde de euro pentru România, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, relatează e-nergia.ro.

“Fondurile vor fi semnificative. La momentul actual, valoarea estimată este de 10 miliarde de euro pentru România, pentru această decadă, coroborată cu prețul certificatelor de CO2 alocate României, care vor fi vândute” a afirmat Drăgan, care a fost prezent la cea de-a 12-a ediție a Conferinței „Ziua Energiei Brașov”, una dintre cele mai importante conferințe pe tema energiei regenerabile.

Drăgan a amintit că există investiții prioritare care vor fi finanțate prin acest fond, și investiții non-prioritare, pe mai multe axe. Pentru primele, el a amintit investițiile în capacități noi de producție în regenerabil, coroborat cu întărirea rețelelor de distribuție, investițiile în unități de producție în cogenerare, investițiile în unitățile de stocare dar și o axă dedicată producției de hidrogen.

În ceea ce privește investițiile non-prioritare, vor putea fi finanțate capacități de producție de energie electrică pe gaz, în ciclu combinat, care să fie pregătite să preia încă de acum 30% hidrogen.  Referitor la acest ultim aspect, Drăgan a vorbit despre un proiect care va primi ajutor de stat, o rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale care să poată acomoda până la 100% hidrogen la nivelului anului 2030, care să fie dezvoltată în zona Olteniei.

Drăgan a mai afirmat că „speră” ca în luna octombrie să fie adoptată hotărârea de guvern prin care se implementează Fondul de Modernizare și că “speră” ca primele proiecte să fie lansate la sfârșitul acestui an, sau începutul anului viitor.

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile  pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Banii nu vin însă direct, ci pe proiecte energetice pe care cei interesați le depun în țară, apoi Ministerul Energiei le selectează și la trimite la Bruxelles pentru Finanțare. Există proiecte pe care Comisia le poate considera prioritare și proiecte considerate ne-prioritare, iar acest lucru îl decide Banca Europeană de Investiții (BEI).

Comment here