Ultima Ora

10:14 Termocentrala Mintia a intrat oficial în conservare

Termocentrala Mintia Deva, parte a Complexului Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare, fiind oprită încă din luna februarie. Centrala a fost construită acum mai bine de jumătate de secol.

“Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021” scrie în raportul Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice în dreptul Termocentralei Mintia, o unitate cu o putere instalată de circa 1.300 MW, arată e-nergia.ro.

Termocentrala de la Mintia, care funcționa cu cărbune din Valea Jiului, era oprită încă din februarie, atunci când mai funcționa un singur grup și nu a mai fost repornită. Motivul opririi a fost lipsa cărbunelui. Mintia este una dintre cele două termocentralele CEH, alături de Paroșeni.

Potrivit unor informații publicate recent de Profit.ro, administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele Termocentralei Mintia. Conform sursei citate, compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala. Comănescu a înființat GSP Power tocmai pentru a dezvolta proiecte de generare de energie electrică și a avansat chiar și o țintă, de 1.000 MW pentru noua companie. Pe de altă parte, și Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, are de câțiva ani în plan construcția unei centrale noi pe gaze, în ciclu combinar, pe un teren al CEH de lângă centrala pe cărbune.

Cea mai mare parte dintre angajaţii Termocentralei Mintia au depus deja cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, deschise de CEH. Ei primesc, la plecare, 10.000 de euro plăți compensatorii, plus un venit de completare ulterior, acordat etapizat.

Comment here