Ultima Ora

10:14 Protest al parlamentarilor USR la Ministerul Educației

Parlamentari ai USR şi susţinători ai partidului protestează, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei împotriva prevederilor unui proiect de ordonanţă care, susţin ei, ar transforma universităţile din România în dezvoltatori imobiliari.

Potrivit reprezentanţilor USR, proiectul pus în consultare de Ministerul Educaţiei este „inacceptabil” şi ar trebui să se acorde mai multă atenţie performanţei academice a instituţiilor de învăţământ. Ei cer retragerea din proiectul de ordonanţă a prevederii legate de dezvoltări imobiliare şi solicită explicaţii din partea ministrului Educaţiei, Ligia Deca, cu privire la avantajele acestei modificări legislative.

„Suntem aici membri, senatori, deputaţi ai Comisiilor de învăţământ din Parlamentul României şi membri şi susţinători ai USR într-un gest spontan de protest faţă de textul ultimei ordonanţe prin care doamna Ligia Deca, ministrul Educaţiei, o pregăteşte să o dea în zilele următoare. Protestăm vehement împotriva uneia dintre prevederi, o chestiune monstruoasă care îi va transforma pe oligarhii din universităţi în mari latifundiari capabili să dispună de utilizarea proprietăţilor din domeniul public. Asta inclusiv cu fonduri nerambursabile şi cu bani europeni. Este o monstruozitate fără seamăn. Universităţile ar trebui să se ocupe de performanţă academică, nu de performanţă imobiliară”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie.

Conform acestuia, este „inadmisibil” ca un înalt demnitar al statului să propună legi „cu dedicaţie” pentru dezvoltatori imobiliari.

Prevederile din proiectul de modificare a Legilor educației, prin OUG, atacate de USR:

„Legea învățământului superior nr. 199/2023 (…) se completează după cum urmează: 

(…) ‘6. La art.152 alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

  • ”(5) Drepturile subiective ale instituţiilor de învăţământ superior asupra bunurilor din domeniul public al statului pot fi drepturi de administrare, de folosinţă, de concesiune, de superficie ori de închiriere, în condiţiile legii.’

7. La art.152 după alin.(5) se completează cu un alineat nou, alin.(51) și va avea următorul cuprins:

  • ‘(51) Instituțiile de învățământ superior pot solicita acordarea dreptului de superficie pe terenurile aflate în domeniul public al statului roman/al unității administrativ teritoriale, în scopul implementării de proiecte de infrastructură cu finanţare din fonduri externe nerambursabile sau din venituri proprii ale acestora. Dreptul de superficie se constituie cu titlu oneros, pe bază de convenţie, pe o durată de 99 ani, în condiţii financiare aprobate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerului Educației la propunerea instituției de învățământ superior.’”