Minerit și EnergieStirile Zilei

Când ar putea fi aprobat planul de restructurare a CE Oltenia

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în această toamnă, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Am făcut progrese, discutăm, dar nu am ajuns încă la destinaţie. Ţinta noastră este să terminăm discuţiile cu Comisia Europeană în această toamnă, să aprobe planul de restructurare, pentru ca firma să poată accesa Fondul de Modernizare, pentru că de acolo se va face în principal contribuţia statului din investiţiile de la Oltenia. Pentru asta, avem nevoie de un plan clar care să fie convenit cu Comisia Europeană şi vrem să terminăm în această toamnă planul de restructurare” a afirmat Chiriţoiu.

Acesta a mai spus că, pe partea de energie, problema mare este cărbunele, care nu mai are niciun viitor. Pe de altă parte, nici nu poate fi scos brusc din sistemul energetic naţional, pentru că România nu are ce pune în loc.

„Nu este doar vina companiilor, este o schimbare de tehnologie care vine peste aceste companii. Desigur, ele ar fi putut să se adapteze, nu s-au adaptat şi acum sunt foarte penalizate prin costul mare al poluării. De la an la an creşte tot mai mult preţul certificatelor de emisii, care sunt o penalitate pentru poluare, deci preţul poluării creşte foarte mult. Asta a creat pierderi foarte mari şi la Complexul Energetic Hunedoara şi, mai nou, şi la Complexul Energetic Oltenia.

Cărbunele clar nu mai are niciun viitor. Tehnologia inovează, dar nu cred că se aşteaptă nimeni să venim cu o tehnologie prin care cărbunele să nu mai polueze şi în lipsa acestei tehnologii cărbunele nu mai are viitor. Dar nici nu putem să-l oprim brusc, pentru că nu avem ce pune în loc. Ne trebuie câţiva ani în care să construim instalaţii pe gaze, care să poată înlocui cărbunele, pentru că nu putem să stăm doar cu regenerabile.

Preţul regenerabilelor a scăzut, panourile solare au un preţ mult mai mic decât aveau acum 10 ani, vântul este mai eficient, costă mai puţin să generezi electricitate pe vânt. Însă ele sunt intermitente. Soarele străluceşte sau nu străluceşte, vântul bate sau nu bate. Trebuie să avem şi un mecanism pentru compensare, care probabil va fi gazul în următorii ani” a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Comment here