Ultima Ora

10:03 Investitor din Abu Dhabi, interesat să preia un prestator de servicii pentru CE Oltenia

Un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, vrea să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, profitând de o modificare legislativă recentă, arată Profit.ro.

Romelectro este implicată în construcția termocentralei de la Iernut, care încă nu este finalizată, deși ar fi trebuit să fie gata încă de acum 2 ani. De asemenea, a finalizat în proporție de peste 90% hidrocentralele pe râul Jiu, dar nu a încasat întreaga contravaloare a activităților efectuate, întrucât instanțele din România au oprit lucrările.

A fost deja aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de firma respectivă, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia.

În iunie, o delegație guvernamentală românească, condusă de premierul Nicolae Ciucă și din care a făcut parte și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat Emiratele Arabe Unite, având discuții cu șeful statului, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, inclusiv cu privire la cooperarea în domeniul energetic dintre cele două țări. Romelectro are o vastă experiență de lucrări în Orientul Mijlociu și lumea arabă, deținând o subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.

Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro.

În prezent, conform termene.ro, Romelectro este controlată de mai mulți acționari români, persoane fizice, cei mai mari fiind Viorel Gafița (27,55% din capital), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%).

La data intrării în insolvență, în februarie, Romelectro avea contracte de execuție și montaj, aflate în diverse stadii de realizare, cu Transelectrica (în număr de 9), Complexul Energetic Oltenia (3), Hidroelectrica (2) și ANIF (2), fiind totodată în negocieri cu Romgaz (pentru reluarea lucrărilor la centrala nouă de la Iernut), cu Hidroelectrica (pentru reluarea proiectului AHE Jiu) și cu Transelectrica (pentru finalizarea proiectelor strategice de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice Smârdan și Stâlpu).

Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată, în 1994, prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.

Comment here