Unul dintre cei mai mari producători de panouri fotovoltaice din Turcia vrea să construiască o fabrică de profil în România, cu o capacitate de manufacturare inițială de 300 MW pe an.
Compania Alfa Solar Enerji, listată la bursa din Istanbul în urmă cu un an, și-a deschis o subsidiară în România, cu capital de pornire de circa 1 milion de euro (5 milioane de lei). Noua societate românească este deținută de turci în asociere cu un partener român persoană fizică, Jeanina Șenkaia. Consiliul de Administrație al Alfa Solar Enerji a luat decizia înființării subsidiarei românești încă din vară, scopul declarat fiind construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice cu capacitate de producție inițială anuală de 300 MW, potrivit documentelor analizate de profit.ro.
Alfa Solar Enerji, cu rulaj anual de peste 130 milioane euro, produce în prezent în Turcia circa 3 milioane de panouri solare pe an, cu echivalent putere instalată de 1,3 GW, în facilități industriale indoor cu suprafață de 4 hectare și cu un efectiv de circa 750 de angajați, procesul de producție fiind puternic robotizat.
Ministerul Energiei a anulat, recent, procedura de selecție de proiecte de fabrici de baterii și panouri fotovoltaice, în vederea subvenționării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansată în ianuarie anul acesta. Instituția va relua etapele procedurale de reavizare a schemei de ajutor de stat și a ghidului aplicantului, în vederea relansării apelului, în conformitate cu prevederile din Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României.
Bugetul alocat schemei din fonduri europene PNNR este de 199 milioane euro, pentru finanțarea proiectelor de investiții până la finalul trimestrului IV 2025, astfel încât lanțul valoric industrial al bateriilor să atingă o capacitate anuală totală de fabricație și asamblare a bateriilor de cel puțin 2 GW, iar lanțul valoric industrial al celulelor și panourilor fotovoltaice să atingă o capacitate anuală totală de cel puțin 200 MW, ținte asumate de România în cadrul PNRR (137 și 138).
Comment here