Ultima Ora

10:01 Românii, bulgarii şi ucrainienii catalogați drept ”idioții Europei” de jurnaliștii germani

Hamburger Morgenpost, o publicaţie din Germania, îi critică dur pe români, bulgari şi ucrainieni pentru că refuză vaccinarea într-un material care poartă titlul de „Idioţii Europei”. Articolul descrie criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, influența Bisericii Ortodoxe în România și campaniile antivaccinare din Bulgaria.

„Aproape nimeni nu își poate imagina cu ce se confruntă în prezent medicii și asistentele în Europa de Est. Situația este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?” astfel începe articolul din Hamburger Morgenpost sub titlul „Idioții Europei: De ce pandemia din Est escaladează”, în care se face o analiză a situației pandemiei în țările din Est: România, Ucraina și Bulgaria.

„Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește postului de televiziune ARD ce a trăit într-un spital. Ca și alte țări din Europa de Est, Ucraina se luptă cu un val corona de proporții fără precedent. Situația din România este, de asemenea, gravă: incidența pe șapte zile este de peste 531, iar aproape toate spitalele sunt supraaglomerate,” scrie Hamburger Morgenpost.

Pentru a descrie situația din România, Hamburger Morgenpost amintește de un videoclip din Spitalul Universitar din București, publicat de „Recorder” sub titlul „Așa arată un dezastru sanitar”. Totodată, este subliniat rolul important pe care biserica l-a avut în această poveste. Au fost evidențiate îndemnurile a doi preoți.

 ”Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință”, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai reprezentanții acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări,” au notat nemții.

”Arhiepiscopul constănțean Teodosie Petrescu, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează „își semnează condamnarea la moarte”, predică Teodosie Paraschiv, preot călugăr în Mănăstirea Durau. Biserica Ortodoxă, la care se închină 86% dintre români, este extrem de influentă în țară,” au adăugat aceștia.

Politicienii nu sunt nici ei scutiți de vină. Este amintit episodul când Klaus Iohannis ne anunța că am învins pandemia. La momentul respectiv, doar 34% dintre români erau dispuși să se vaccineze. Ulterior, procentul a scăzut la 16%, potrivit sondajelor institutului IRES din București.

„Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă existența coronavirusului și astfel au dus la creșterea gradului de împotrivire față de vaccinare.”

Comment here