Ultima Ora

10:01 Reacţii după declaraţiile şefului din BNR. „Deja, trăiți cu mult peste posibilități”

Economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a declarat că avem un nivel de trai cu mult peste posibilități și că ar trebui să călătorim mai des cu mijloacele de transport în comun și să refolosim lucrurile uzate. Remarcile sale au atras reacții din partea economiștilor și ale oamenilor de rând.

”Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități. Faceți mai bine să refolosiți niște lucruri, să le reparați, să sortați plasticele separat, să mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi propus că veţi faceţi este într-o paradignă că consumaţi mult peste ceea ce meritaţi, peste ceea ce produceţi”, a spus Valentin Lazea la un podcast.

Declarația este aspru criticată de specialiștii în economie, arată Prima News.

”În România le este bine și trăiesc peste potențialul lor toți acei speciali, cei care au afaceri cu statul, cei care sunt prin nu știu câte consilii de administrație. Chiar şi domnul Lazea o duce foarte bine pentru că salariile la Banca Naţională sunt foarte mari. În România, vreo 7 ani din 10 muncești pentru stat și vreo 3 ani din 10 muncești pentru tine. Nu știu cât se trăiește peste potențial cu asemenea taxe”, a declarat Cristian Păun, profesor de economie.

„Ne recomandă nouă, săracilor, dar lor nu. De ce nu recomandă şi pentru ei acelaşi lucru? Asta este recomandare pentru săraci”; „Unde să le reparăm? Cismari nu mai sunt, croitori nu mai sunt. Cu avionul merge cine se simte bine, cine nu, pe jos”; „În principiu, fiecare face ce este mai bine: mergi cu metroul, împarţi maşina, nu mai arunci mâncarea. Mai mult ce ai putea face? Să nu mai facem credite, să numai avem visuri?”; „Când eşti la un anumit standard, sigur că ai alte viziuni. Sigur că este loc de mai bine, şi elveţienii îşi doresc mai bine” au reacţionat românii.