Ultima Ora

09:59 Alegerea primarilor în două tururi, dezbătută în noua sesiune parlamentară

Alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale sunt cele mai aşteptate proiecte de lege în 2020. Noua sesiune parlamentară va începe pe data de 3 februarie.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este susţinută de PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro România. În schimb, UDMR şi PSD au respins această iniţiativă legislativă, în trecut. Premierul şi liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, la sfârşitul lui 2019, că proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi va fi dezbătut, din nou, în Parlament, după 1 februarie. Potrivit acestuia, proiectul ar putea trece în Camera Deputaţilor cu 173 de voturi, cu 8 voturi mai multe decât este necesar.

La mijlocul lunii trecute, PSD, prin vocea liderului regional Gabriel Zetea, anunţa că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură doar dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale, respectiv pe alegerea primarilor în două tururi. Şi UDMR a anunţat că nu exclude o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă adoptă o OUG pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Un alt subiect intens dezbătut la finalul lui 2019 se referă la eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional. Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale, dar că unele categorii, precum militarii şi magistraţii, ar trebui să-şi păstreze acest drept.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here