Ultima Ora

09:55 Sărbătoare pentru Ia românească și la Novaci

Autoritățile din Novaci organizează, miercuri, de Sânziene, o sărbătoare a iei românești, prilejuită de Ziua Universală a Iei. Până acum, manifestări de acest gen aveau loc doar la Peștișani și Târgu Jiu, restricțiile impuse de autorități privind distanțarea socială ducând la modificarea drastică a acțiunilor gândite pentru anul acesta.

„Miercuri, 24 iunie 2020, Primăria Orațului Novaci organizează evenimentul ”Flori de sânziene de pe plaiuri novăcene” cu dorința de a promova atât  obiceiurile populare locale legate de sărbătoarea populară Sânzienele (Drăgaica), cât și aceea de a sărbători Ziua Universală a Iei, zi cu profunde implicații în viața spirituală a poporului român. Parcul primăriei din Orașul Novaci va fi gazda unei expoziții de ii, care aparțin Colecției Etnografice ”Daciana Ungureanu”. Vor fi expuse ii reprezentative pentru portul popular din zona județului Gorj, amintind de lada de zestre a bunicilor. Ia novăceană, specifică Mărginimii Sibiului, numită ”ciupag”, va fi în centrul atenției datorită mulțimii persoanelor care o vor purta.

Prezenți la eveniment vor fi și alti păstrători ai comorilor etno-folclorice specifice zonei păstorești în care trăim. Nelipsiți vor fi și membrii Ansamblului Folcloric ”Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, cu un spectacol care vorbește despre obiceiurile locului, despre optimism și dragoste de viață.

Mesajul pentru novăceni este acela de a purta în această zi ia românescă, oriunde s-ar afla, în oraș, pe stradă, la birou, la examen sau spectacol, semn al respectului pentru arta populară românească, pentru tradiție, pentru a demonstra încă o dată că spusele lui Constantin Noica: ”În cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis și reînnoit”, la Novaci au devenit un crez.

Activitățile se vor desfășura în condițiile actuale, cu respectarea reglementărilor și instrucțiunilor privind pandemia provocata de virusul SARS Cov-2. Evenimentul sus amintit va începe la ora 9:30. Vă așteptăm cu drag și cu respectul cuvenit celor care știu să aprecieze adevărații păstrători de comori ai unui popor!” au transmis organizatorii.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here