Ultima Ora

09:55 Luminița Popescu: Cenușa termocentralelor din Gorj poate fi folosită pentru modernizarea municipiului

Luminița Popescu, candidatul Pro România la Primăria Târgu-Jiu, spune că cenuşa de la termocentralele din Turceni şi Rovinari poate înlocui nisipul în compoziţia betoanelor uşoare, mortarelor, cărămizilor, pavelelor, bordurilor necesare în modernizarea viitoare a Târgu-Jiului.

Luminiţa Popescu este directorul unui proiect, desfășurat de Universitatea “Constantin Brâncuși”, în valoare de 8,2 milioane de lei. Materialul principal folosit în acest proiect este cenunșa de la termocentralele din Gorj, ce poate înlocui nisipul în compoziţia betoanelor uşoare, mortarelor, cărămizilor, pavelelor și bordurilor.

Proiectul „Utilizarea deşeurilor din industriile extractivă, energetică şi metalurgică drept surse alternative de materii prime la fabricarea produselor refractare termoizolatoare şi a materialelor de construcţii” – UCBECOTECH urmărește, potrivit Luminiței Georgeta Popescu, candidat la Primăria Târgu-Jiu, valorificarea, în sectorul producţiei industriale a rezultatelor cercetărilor aplicative, realizate deja de UCB prin proiecte anterioare, în domeniul valorificării deşeurilor din industria energetică (cenuşi de termocentrală rezultate din arderea combustibililor solizi), industria minieră și extractivă (reziduuri argiloase de decopertare din carierele de lignit, detritus de foraj) şi metalurgică (zguri din procesele de elaborare şi tratament secundar al oţelului). Cu alte cuvinte, prin acest proiect se dorește trasferarea tehnologiilor inovative partenerilor industriali, tehnologii prin care să se utilizeze deșeurile industriale ca înlocuitor, ca sursă alternativă de materii prime, în vederea fabricării materialelor de construcţii și a produselor refractare.

,,La acest moment, avem 5 parteneri industriali din Targu-Jiu, Timișoara și Brașov, cu care am realizat mai multe loturi industriale de materiale de construcții sau produse refractare, utilizând cenușa de termocentrală luată din depozitele de cenușă ale Termocentralelor Rovinari, Turceni, CET SUD Timișoara, CET Govora sau UATAA Motru”, spune Luminița Georgeta Popescu, cadru universitar, fost rector al UCB.

Din cercetarea industrială desfășurată până acum în proiect s-au obținut deja: 4 loturi industriale mari de cărămizi pentru construcții pline (format 240 x 115 x 63 mm), totalizând cca. 30 mii unități de produs, la care adaosul de cenușă a fost de (10-12)% și 4 loturi de blocuri ceramice cu goluri (au fost fabricate cca. 3400 bucăți blocuri ceramice 290x240x238 mm Light și cca. 1000 bucăți de blocuri ceramice 500x120x238 mm).

,,Cenușa de termocentrală a înlocuit nisipul – agregat natural, care în mod normal se utilizează pentru corectarea plasticității amestecului procesat. În cazul în care argila rezultată din decopertare este prea grasă, amestecul procesat are plasticitate foarte mare și în procesul termic de uscare la 1100 C, procentul de rebuturi (cărămizi care crapă) este foarte mare. Reducerea plasticității se realizează prin introducerea unei cantități de nisip. Noi, prin proiect, am înlocuit total nisipul utilizat în fabricarea cărămizilor, cu cenușa de termocentrală adusă de la depozitul de cenușă aparținând Termocentralei Rovinari”, a declarat Luminiţa Popescu.

,,De asemenea, la alt partener industrial am realizat și un lot experimental de cărămizi refractare ușoare termoizolatoare cu adaos de cenușă de la CET Govora în procent (55-64)%, 4 loturi de betoane termoizolatoare ușoare cu câte cu adaos de cenușă de la UATAA Motru în procent (45-70)%. S-au mai făcut și 6 loturi experimentale de plăci şi cărămizi din gresie antiacidă, în care s-a utilizat ipsos rezidual rezultat în urma operației de desulfurare de la Termocentrala Turceni”, a mai spus candidata.

,,În cadrul aplicațiilor industriale de la Timișoara, am utilizat, pentru prima data în România, tipare metalice modulare importate din Slovenia, pe care partenerul industrial le-a identificat la un târg internațional de materiale de construcții. Mi le-a arătat pe un pliant și i-am propus să le achiziționăm prin proiect și să le utilizăm pentru turnarea unor elemente prefabricate din beton care permit obținerea unor piese de beton care se pot asambla asemenea unor piese de joc LEGO”, a mai spus Luminița Popescu.

,,Așadar, cenuşa de termocentrală depozitată în depozitele de cenuşă de la Rovinari şi Turceni poate fi valorificată prin intermediul tehnologiilor inovative pe care deja le-am dezvoltat în cadrul proiectelor de cercetare științifică. Mai exact, cenuşa poate înlocui nisipul în compoziţia betoanelor uşoare, mortarelor, cărămizilor, pavelelor, bordurilor. Este un exemplu clar că tehnologiile inovative pot fi aplicate cu succes în aplicații industriale, cum la fel de evident este şi că pentru a evolua trebuie să ne adaptăm la noile tendinţe ale tehnicii și trebuie să absorbim tehnologii inovative în toate domeniile de activitate, singura soluție de a crește competitivitatea și de a genera bunăstare. Mai mult, am putea realiza și noi la Târgu Jiu o fabrică pentru realizarea tiparelor metalice, cum sunt cele prezentate, creând, astfel, locuri de muncă. Utilizând soluții inovative în toate domeniile de activitate, putem reconstrui orașul într-o altă paradigmă, care să atragă investitori și turiști, deopotrivă, și în care oamenii să trăiască mai bine”, afirmă candidata Pro România la Primăria Târgu-Jiu.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here