Ultima Ora

09:50 UPDATE: Moscova: Atacul armat, revendicat de Statul Islamic. Bilanţul morţilor, în creştere

UPDATE: Bilanț în creștere în urma masacrului de la sala de spectacole din Moscova. Potrivit celor mai noi informații, 143 de oameni au murit și alți 88 au fost răniți, mulți dintre ei fiind acum în stare gravă.

UPDATE: Kremlinul a anunţat, sâmbătă, arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor 4 atacatori, după atacul armat de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), în timp ce anchetatorii au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 93 de morţi, relatează AFP şi Reuters.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Peste 60 de persoane au fost ucise şi 115 rănite, vineri seara, în atacul armat, urmat de un incendiu uriaş, la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Forţele de securitate ruse au declarat că sunt în căutarea atacatorilor, iar autorităţile au avertizat că numărul morţilor din atac „ar putea creşte”. Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi „au atacat o mare adunare (…) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”. Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său „s-a întors la bază în siguranţă”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat, anterior, un „atentat terorist sângeros” şi o „crimă monstruoasă”. Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti.

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv 5 copii. Şaizeci de adulţi şi un minor, dintre răniţi, sunt în stare gravă.

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse. Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.

„Mai sunt câteva focare, dar incendiul a fost aproape stins. Echipele de salvare au reuşit să intre în sala” unde acoperişul s-a prăbuşit, a precizat guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Lucrările de curăţare au început la faţa locului „şi vor dura toată ziua”, a spus el în cursul dimineţii, adăugând că 477 de membri ai echipelor de intervenţie au fost trimişi la faţa locului. Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.

Potrivit unui jurnalist, de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat „o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”. Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.

Atacul a avut loc la un concert al trupei rock ruse Piknik.