Ultima Ora

09:50 Horaţiu Mălăele, onorat la CNTV. Amfiteatrul a luat numele marelui actor

Amfiteatrul Colegiului Național “Tudor Vladimirescu” a primit, vineri, numele marelui actor Horațiu Mălăele, fost elev al liceului. Placa cu noua denumire a fost dezvelită chiar de celebrul actor, prezent la Târgu-Jiu pentru întâlnirea cu colegii de clasă la împlinirea a 50 de ani de la absolvirea liceului.

”Nu știu ce ar trebui zis în asemenea situație. Vă mulțumesc pentru această reverență pe care mi-o faceți și tind să cred că nu o faceți pentru că a trecut prin acest liceu un elev eminent și un elev foarte silitor. Aș spune, din contră, nici măcar cuminte. O faceți pentru ceea ce s-a întâmplat, după această trecere prin acest liceu, care a fost casa renașterii mele, atunci când am deschis ochii la viață, aș putea-o numi copilăria maturizării mele, și după asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Pentru aceste întâmplări s-ar putea ca cineva să aibă un respect pentru acest amfiteatru și pentru faptul că eu provin din teatru și, după cum bine știți, primele reprezentații teatrale s-au jucat în amfiteatrele grecești (…) Vă mulțumesc, încă o dată, pentru această reverență”, a declarat Horațiu Mălăele.

Horaţiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din ‘Pălăria florentină’, de Eugene Labiche. În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis.

În 1975 a debutat şi în film, în ‘Muntele ascuns’, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în ‘Amen’, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, ‘Nunta mută’.

De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi pentru regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru ‘Mincinosul’, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru ‘Unde-i revolverul’, în 1998 etc.

Comment here