Ultima Ora

09:49 Deputat de Gorj, scrisoare către ministrul Energiei. ”De ce se dorește direct chiar închiderea exploatărilor de cărbune și a termocentralelor?”

Deputatul PSD de Gorj Claudiu Manta îl întreabă pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care sunt demersurile efectuate de Ministerul Energiei în vederea implementării tehnologiei de captare și stocare a carbonului în România, în special la Complexul Energetic Oltenia.

„Mai multe organizații europene și mondiale din domeniu, printre care Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și Grupul Internațional de Experți în Evoluția Climei (IPCC) recunosc rolul pe care tehnologia de captare și stocare a carbonului CCS) îl joacă în combaterea schimbărilor climatice. De altfel, ca urmare a cercetărilor intensive din acest domeniu, în lume există deja peste 50 de mari unități de producere a energiei electrice dotate cu instalații ce utilizează tehnologia CCS și care reduc nivelul de emisii de gaze cu efect de seră cu aproximativ 90%.

Având în vedere cele menționate mai sus, doresc să îmi comunicați demersurile concrete pe care le realizează Ministerul Energiei pentru implementarea și utilizarea acestei tehnologii în România. De asemenea, doresc să fiu informat dacă s-a inclus vreun proiect ce vizează implementarea și utilizarea tehnologiei CCS la Complexul Energetic Oltenia (CEO) în Planul de Reziliență și Redresare Economică sau în Fondul de Modernizare.

De ce se dorește direct restrângerea activității și chiar închiderea exploatărilor de cărbune și a termocentralelor, mai înainte de a se încerca a le face compatibile cu obiectivele globale în privința mediului înconjurător și a schimbărilor climatice? Există vreun studiu prin care s-a estimat impactul social, economic etc. al lipsei de acțiune în acest domeniu al ministerului pe care îl conduceți, afectând grav viețile a zeci de mii de familii din bazinul Olteniei și care depind de activitatea CEO?” întreabă Claudiu Manta în scrisoarea trimisă ministrului joi, 22 aprilie.

Deputatul PSD a solicitat ca răspunsul la fiecare întrebare să îi fie furnizat în scris, în termenul prevăzut de lege.

Comment here