Ultima Ora

09:45 Crede c-ar fi util un dialog cu organizațiile de mediu

Deputatul Radu Miruță, copreședinte USR-PLUS Gorj, crede că ar fi util un dialog cu organizațiile de mediu care militează pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național și critică planul de restructurare a CE Oltenia.

”Șase organizații de mediu din Uniunea Europeană solicită un Plan de restructurare mai ambițios pentru Complexul Energetic Oltenia. Organizațiile argumentează într-un raport adresat oficialilor Comisiei Europene că planul de restructurare în forma actuală face România mai dependentă de combustibili fosili și împiedică tranziția justă a județului Gorj. Organizațiile CAN Europe, Greenpeace, Bankwatch și Europe Beyond Coal, cu sprijinul European Environmental Bureau și ClientEarth susțin că planul Complexului Energetic Oltenia (CEO) contravine condițiilor din Fondul pentru tranziție justă, normelor europene privind ajutoarele de stat și principiilor Pactului ecologic european. Principalele critici aduse de organizațiile de mediu se referă la continuarea exploatării cărbunelui după anul 2030 și instalarea de noi capacități pe bază de gaze fosile care vor deveni active nerecuperabile și vor îngreuna tranziția energetică. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050, investițiile noi în exploatarea cărbunelui și gazelor fosile trebuie oprite acum. CEO nu numai că planifică noi investiții până în 2026, ci prevede și intensificarea emisiilor de carbon, în contextul creșterii accelerate a prețului certificatelor de carbon” se arată pe bankwatch.ro.

„Drumurile acestea paralele la Bruxelles ar putea fi evitate printr-un dialog aprofundat între guvern, parlament si ong-urile de mediu. Personal sunt dispus să ajut la derularea acestui dialog și am toată disponibilitatea de a participa la un dialog instituționalizat, la Târgu-Jiu sau la București, cu aceste organizații” spune Miruță.

Comment here