Ultima Ora

09:37 Miruță vrea să afle ce s-a făcut cu banii plătiți pe certificatele de carbon

Deputatul Radu Miruță vrea să știe ce au făcut guvernanții cu banii plătiți de Complexul Energetic Oltenia pe certificatele de carbon.

”Am reușit, în Comisia de Industrii și Servicii să amân flexibilizarea cheltuirii sumelor de bani încasate de România din plata certificatelor de carbon pana când guvernul va putea să ne explice ce s-a făcut concret cu acești bani pentru zonele din care sunt plătiți” spune președintele USR Gorj.

Prețul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a depășit, luni, 70 de euro. Între 2012 și 2017, prețul nu a depășit 9 euro, stând în mare parte între 4 și 7 euro/certificat, dar a avansat ulterior, în iulie 2019, la un vârf de 30.75 euro (cotații futures). De aici, o tendință descendentă generată de închiderea economiilor a dus prețul la un minim de 14.71 euro în martie anul trecut.

Certificatele pentru emisii de carbon sunt văzute de Comisia Europeană ca un pilon esențial pentru obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Scopul este de a atinge neutralitatea climatică în 2050 (sau mai devreme).

Comment here