Ultima Ora

09:34 România are 10 partide naţionaliste şi eurosceptice

România traversează o perioadă foarte dificilă: o pandemie care recent a făcut ravagii şi a curmat vieţile a 60.000 de români, o criză economică care a lăsat milioane de români în şomaj timp de doi ani, un război la graniţă, aceleaşi probleme de corupţie şi birocraţie, rămase nerezolvate de peste 30 ani. În acest context, sunt 10 partide naționaliste și eurosceptice care speră să ajungă la guvernare, în 2024, arată o analiză Mediafax.

Alianţa pentru Unirea Românilor

Fondat în 2019 de către Marius-Dorin Lulea şi condus de George Simion şi Claudiu Târziu, AUR este un partid conservator, eurosceptic, naţionalist şi iredentist care promovează unirea României cu Basarabia (Republica Moldova), respectiv cu Bucovina, şi sporirea libertăţilor românilor. Acesta a obţinut peste 500.000 de voturi la alegerile legislative din 2020, obţinând 13 locuri în Senat şi 27 locuri în Camera Deputaţilor. În ultimii doi ani, a devenit recunoscut pentru actele de instigare la violenţă împotriva instituţiilor statului, pentru retorica antiglobalistă, antimaghiară şi homofobă, şi pentru propaganda anti-vaccinare.

Partidul România Mare

Partidul România Mare sau PRM a fost fondat de Corneliu Vadim Tudor în 1991. Este un partid conservator, naţionalist, populist, antimaghiar, antisemit şi iredentist. Între 1991 şi 2008 a fost prezent în Parlamentul României, iar în 2009 a avut obţinut 3 mandate în Parlamentul European. La alegerile prezidenţiale din anul 2000, Vadim a fost politicianul naţionalist care a fost cel mai aproape de victorie în istoria postdecembristă a României, fiind învins de Ion Iliescu în turul 2 care a obţinut 66%.

Noua Dreaptă

ND sau Partidul Noua Dreaptă a fost înfiinţat ca partid politic în 2015 şi este condus de Tudor Ionescu. Este un partid naţionalist care se declară a fi creştin, conservator, antisemit, eurosceptic şi neolegionar. Acest partid se bazează pe doctrina legionară şi a lui Corneliu Zelea Codreanu şi se revendică ideologic de la mişcările politice de extremă-dreaptă din perioada interbelică. În 2017, ND a alcătuit o alianţă politică Blocul Identităţii Naţionale în Europa (BINE) cu Partidul România Unită (PRU), Partidul România Mare (PRM) şi Noua Dreaptă (ND).

Partidul România Unită

PRU este un partid naţionalist, protecţionist, eurosceptic şi antimaghiar, fondat în 2015 de către Bogdan Diaconu şi în prezent este condus de Robert Bugă.

Alianţa pentru Patrie

APP a fost înfiinţat în 2021 de Codrin Ştefănescu (fost membru PSD) şi de Liviu Dragnea (fostul lider PSD, condamnat şi închis pentru corupţie din 2019 până în 2021). Partidul se proclamă a fi naţionalist, are o poziţie sincretică şi are ca principalele ideologii naţionalism economic, patriotism, euroscepticism, populism, rusofilia şi fundamentalismul creştin.

Alternativa Dreaptă

AD a fost fondat înfiinţat în 2019, deşi iniţial a existat ca partidul M10 care era condus de Monica Macovei. În 2018, Monica Macovei şi-a dat demisia din partid, iar din 2019, partidul M10 a fuzionat cu Forţa Moldova şi a format Partidul Alternativa Dreaptă care se consideră partid conservator, naţionalist şi eurosceptic.

Partidul Neamul Românesc

PNR a fost înfiinţat în 2019 de către Ninel Peia, fost membru al Partidului Social-Democrat şi este un partid naţionalist, conservator, anti-imigraţie, eurosceptic, anti-islam, anti-globalist şi susţine unirea României cu Moldova.

Partidul Comunist Român

PCR a fost fondat în 1921, a condus România printr-un sistem totalitar din 1947. În anii 1980, PCR a izolat România de restul lumii. A fost desfiinţat în 1989 ca urmare a revoluţiei anticomuniste, dar în 2010 a fost reînfiinţat din Partidul Alianţa Socialistă. Este un partid comunist, marxist-leninist şi naţional-comunist. A fost votat de 763 de români la alegerile legislative din 2020. Membrii partidului organizează periodic ceremonii prin care aduc omagiu la mormintele dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.

Naţiune Oameni Împreună

NOI este un partid fondat de Viorica Dăncilă, fost membru PSD care a fost prima femeie prim-ministru din istoria României între anii 2018 şi 2019. În 2019 a candidat la alegerile prezidenţiale, fiind învinsă de preşedintele în exerciţiu, liberalul Klaus Iohannis. Partidul fostului premier PSD se axează pe identitate naţională, pe comuniune, meritocraţie, suveranitatea României şi parteneriatul solid dintre oficialităţi şi cetăţeni.

Partidul S.O.S. România

SOS RO este un partid naţionalist înfiinţat recent de senatorul Diana Şoşoacă, fost membru AUR.

Comment here