Ultima Ora

09:32 Olaru(PNL): 250.000 de lei pentru ONG-urile din Gorj

Consilierul județean PNL Mihai Olaru anunță că a propus extinderea domeniilor de finanțare de la un domeniu(sport) la cinci(sport, tineret, mediu turism și educație civică și antreprenorială), dar și creșterea sumei alocate.

Conform legii, Consiliul Județean trebuie să aloce fonduri pentru proiecte venite dinspre societatea civilă. În ultimii ani, la fel și în 2021, Consiliul Județean Gorj a finanțat doar activități sportive.

”Am propus extinderea la mai multe domenii, iar din discuții multiple cu aparatul CJ Gorj și conducerea CJ, am reușit diversificarea domeniilor de finanțare. Cât despre finanțarea alocată, a reieșit că suma maximă care poate fi bugetată este 250.000 de lei, cu mențiunea că poate fi făcută o suplimentare de buget de până la 500.000 de lei, dacă există interes pentru apelul de finanțare” spune Olaru într-un comunicat de presă.

Trei consilieri județeni- Ion Călinoiu, Ion Rușeț și Gheorghe Grivei – au depus un amendament prin care doreau să fie înlocuite patru domenii- tineret, turism, mediu și educație civică și antreprenorială – cu două – cultură și sănătate. Astfel, domeniile de aplicare erau reduse de la cinci la trei.

”Am considerat extrem de nepotrivită propunerea de a tăia banii tinerilor și de a împiedica finanțarea unor idei care pot revigora turismul, alternativa economică a județului. Nu în ultimul rând, este de neconceput să refuzi susținerea educației antreprenoriale și civice, când este evident că o cultură deschisă antreprenoriatului este cea care poate duce la dezvoltarea județului. Este de reținut că mare parte din bugetul CJ Gorj provine din taxele plătite de antreprenori și este important să folosim acești bani pentru dezvoltarea acestui domeniu” arată Olaru.

”Organizațiile non-profit pot aplica, în curând, pentru a-și finanța proiecte benefice pentru comunitate, suma alocată apelului fiind de 250.000 de lei, după ce Consiliul Județean Gorj a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens. Proiectul la care am contribuit a trecut, cu o dezbatere serioasă în plen, prima de când sunt membru în Consiliul Județean Gorj.

În calitate de consilier județean, am făcut propunerea pentru finanțarea proiectelor civice cu impact pozitiv în comunitate pe domeniile tineret, turism, educație civică și antreprenorială, sport și mediu. Este un proiect de hotărâre pentru care am avut multe discuții cu organizații, prin consultare online și față-n față, precum și cu aparatul administrativ al Consiliului Județean Gorj. Acest proiect este începutul unui dialog, acum aproape inexistent, între administrația publică locală și societatea civilă. Mai departe, va fi pus în dezbatere publică Ghidul de accesare a acestor fonduri, urmând ca apelul să fie lansat probabil spre finalul lunii aprilie.

Proiectul este vocea multor ONG-uri, organizații cu rezultate concrete, care pot propune soluții rapide și un impact măsurabil. Are scopul de a încuraja și spori încrederea populației, implicarea în comunitate și coeziunea civică. Le-am spus colegilor din Consiliul Județean că trebuie să înțelegem că cei care suntem tineri trebuie să reprezentăm generația noastră, iar cei care nu mai sunt tineri să-și aducă aminte că au tineri acasă. De aceea, consider că un apel de finanțare a proiectelor venite dinspre ONG-uri are nenumărate beneficii asupra comunității, de la creșterea sau activarea spiritului civic, solidarității, și chiar rezolvarea, cu ajutorul cetățenilor, a unor situații” a mai transmis Olaru în comunicatul de presă.

Comment here