Ultima Ora

09:31 Proiect pentru reabilitarea Casei Moangă-Pleşoianu de la Săcelu

Primăria Săcelu a depus un proiect de salvare a culei Moangă- Pleșoianu, o clădire aflată în stare avansată de degradare, dar cu un istoric și arhitectură ce trebuie să fie transmise mai departe. Proiectul a fost depus în cadrul apelului destinat rutelor turistice și promovării culelor, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

Cula Casa Moangă-Pleșoianu este o clădire monument istoric, situată în curtea taberei de agrement din Săcelu, care a fost de nenumărate ori subiect de știre negativă despre prăbușirea patrimoniului local.

”Acest proiect, depus de Primăria Săcelu, este prima încercare a autorităților de a salva monumentul istoric.
În demersul său, primăria a primit sprijinul consilierului județean Sergiu-Mihail Olaru, un promotor și susținător al păstrării patrimoniului și dezvoltarea economică prin resursele pe care le avem în comunitate, dar și al Consiliului Județean Gorj. A fost totodată și primul proiect pe PNRR scris de angajații din cadrul primăriei” se arată într-un comunicat de presă.

Datele documentare relevă că imobilul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de logofătul Vasile Moangă, colaborator apropiat al lui Tudor Vladimirescu, ulterior ajungând în proprietatea lui Dumitrache Săceleanu, care avea să devină patronul onomastic al zonei, apoi a fost lăsată moştenire unei nepoate a acestuia, Octavia Pleşoianu, în final, prin naţionalizare, fiind trecută în proprietatea statului român. Casa este construită cu parter și etaj, iar acoperișul era cu șiță.

Planul primăriei este de a reda cula circuitului turistic. Proiectul prevede lucrări de reparații și consolidare, racordare la energie, amenajare peisagistică, realizarea unui iluminat arhitectural și pregătirea clădirii pentru primirea vizitatorilor.

”Suntem bucuroși că am reușit să depunem acest proiect, sperăm să obținem și fondurile pentru salvarea acestei clădiri emblematice. Din păcate, din bugetul local nu am avea cum să facem reparațiile necesare și se prăbușește o bucată din istoria noastră. Dacă vom reuși să obținem bani pentru culă, atunci vom putea dezvolta și zona, prin turism. Le mulțumesc tuturor pentru ajutor. Aceasta este prima etapă a acestui proiect, după care, în cazul unui răspuns afirmativ, vom trece la elaborarea documentațiilor și studiilor de fezabilitate”, a explicat primarul comunei Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.

Comment here