Ultima Ora

09:30 Un an de la primul caz de COVID-19 în România

În urmă cu un an, pe 26 februarie 2020, în România era înregistrat oficial primul caz de coronavirus: un tânăr, de 20 de ani, din comuna gorjeană Prigoria. În lumea întreagă avea să fie declarată pandemia de COVID-19 și peste tot aveau să fie impuse restricții. Într-un an, România a depășit 790.000 de persoane infectate și 20.000 de decese, a trecut prin starea de urgență, se află în stare de alertă și a început campania de vaccinare contra COVID-19, notează libertatea.ro.

Pe 26 februarie 2020, în România este confirmat primul caz de coronavirus. Era vorba despre un tânăr, de 20 de ani, din județul Gorj care intrase în contact cu un cetățean italian. Tânărul a fost transportat la Institutul Matei Balș pentru tratament.

În aceeași zi, autoritățile au luat decizia instituirii carantinei de 14 zile pentru persoanele care se întorc din zone cu transmitere comunitară extinsă la acel moment. Peste două zile, apar alte două noi cazuri, iar apoi pe măsură ce zilele trec, numărul infectaților crește. Pe 11 martie sunt suspendate pentru prima dată cursurile școlilor în învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional.

La o lună de la apariția primului caz în România, pe 22 martie 2020, apare și primul deces. Este vorba de un pacient în vârstă de 67 de ani care fusese transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pacientul avea mai multe afecțiuni grave, unele în stadiu terminal, anunța atunci Grupul de Comunicarea Strategică. Până pe 21 martie, România înregistrase 367 de persoane infectate cu COVID-19.

Pe 16 martie 2020, la câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară pandemie de coronavirus, președintele Klaus Iohannis semnează decretul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile, ulterior prelungită. De-a doua zi încep să fie emise ordonanțele militare care impun restricții.

Comment here