Ultima Ora

09:29 Șeful Casei de Pensii face anunțul așteptat de toți pensionarii. „Suntem în linie dreaptă”

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, anunţă, pe Facebook, că urmează să semneze contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor. Dosarele de pensii deja au fost introduse în sistem, în proporție de peste 90%, iar, în baza noului soft, casele de pensii judeţene vor efectua recalcularea.

Recalcularea pensiilor va trebui finalizată în august 2024, iar, de la 1 septembrie, legea să intre în vigoare. Șeful Casei de Pensii arată că nicio pensie nu va scădea, iar, în cazul pensiilor mici, se vor înregistra creșteri semnificative.

”În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari. În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi. Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă. Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare. Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă. Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, scrie Daniel Baciu.

Comment here