Ultima Ora

09:27 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Miercuri se împlinesc 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Anul acesta, Ziua Brâncuşi a fost marcată de controverse, după ce cântăreaţa Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al sărbătorii.

Ministerul Culturii organizează, miercuri, proiecţii holografice şi tururi ghidate, la care vor participa diverse oficialităţi, inclusiv premierul desemnat Ludovic Orban.

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franţa, figură centrală în mişcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Cântăreaţa Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020 de Ministerul Culturii. Ministrul Culturii a spus, la momentul anunţului: „Simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”. De cealaltă parte, Irina Rimes a recunoscut sincer: „Nu ştiu dacă sunt cea mai potrivită persoană”. Decizia a stârnit controverse, dar ministrul Culturii a declarat ulterior că instituţia şi-a atins astfel scopul de a promova evenimentul, Ziua Brâncuşi.

Miercuri, Ministerul Culturii organizează mai multe evenimente pentru a marca Ziua Naţională Constantin Brâncuşi. Astfel, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, între orele 14.00 şi 16.00 vor avea loc tururi ghidate în sala Brâncuşi. La 17:30, în sala Sufrageria Regală va avea loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi culturale, la care vor participa ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu şi Sergiu Nistor, consilier prezidențial, şeful Departamentului Cultură, Culte, Centenar. De la ora 18.30, va avea loc Turul Ghidat pentru oficialităţi, iar, la ora 19.00 vor fi susţinute alocuţiuni de către premierul Ludovic Orban, Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România şi Bogdan Gheorghiu. De la ora 19.00 va avea loc un spectacol de proiecţii holografice şi mapping, în curtea Palatului Regal.

La Târgu-Jiu, la ora 10.30, are loc deschiderea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi. De asemenea, va fi vernisată o expoziţie cu zece fotografii donate de Centrul Pompidou din Paris Muzeului Naţional de Artă al României şi cu alte 33 de imagini document de la ridicarea „Coloanei fără sfârşit”.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here