Minerit și Energie

Hidroelectrica, profit uriaș în primele 9 luni ale anului

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai valoroasă companie de stat, a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 2,56 miliarde de lei, un nou maxim istoric, potrivit raportărilor Fondului Proprietatea, acționar minoritar al companiei.

Profitul la nouă luni al Hidroelectrica – 2,56 de miliarde de lei, este de peste două ori mai mare decât cel aferent primelor nouă luni din 2020 (1,26 miliarde de lei) și chiar mult peste cel realizat în tot anul trecut (1,45 miliarde de lei).

“Conform managementului companiei, în primele nouă luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,69 miliarde de lei, în creștere cu 69,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 3,61 miliarde de lei, în creștere cu 87,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit operațional de 3,11 miliarde de lei, în creștere 111,4% față de aceeași perioadă a anului trecut”, arată raportul Fondului Proprietatea.

În cursul perioadei de nouă luni scurse de la începutul anului energia electrică vândută de Hidroelectrica a ajuns la 14,08 TWh, în creștere cu 18,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care energia electrică vândută din producție proprie a ajuns la 13,61 TWh, în creștere cu 26,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit aceleiași surse, prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 305,4 lei/MWh, în creștere cu 48,0% față de aceeași perioadă a anului trecut. La sfârșitul lunii septembrie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 2,50 miliarde lei, mai arată FP.

Comment here