Ultima Ora

09:21 PSD și PNL se bat pe lefurile uriașe de la ANRE. Fost ministru în Guvernul Ponta, favorit pentru postul de președinte

Politicienii se bat pe salariile de lux de la ANRE.

Președintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) are un salariu lunar de 12.000 de euro lunar, un vicepreședinte de 10.600 de euro, iar un membru al conducerii, 9200 de euro. Președintele ANRE ajunge în acest fel să aibă un salariu de patru ori mai mare decât cel al președintelui României. Actualul preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă (propus de PSD) a luat de la ANRE în 2021 un salariu lunar de 12.080 de euro (59.100 de lei pe lună).

Cum ajunge un politician în ANRE? Simplu! Cu ajutorul colegilor său. Numirile în cadrul instituției se fac în Parlament, în comisiile comune de Industrie. I se cer celui vizat pentru un post la ANRE cinci ani vechime într-o funcție de conducere într-o societate din domeniul energiei, gazelor sau activităților conexe. Patru din șapte lideri care fac parte din conducerea ANRE își termină mandatul în 23 octombrie 2022, iar PSD și PNL vor aceste locuri pentru oamenii lor, arată știripesurse.ro.

Surse din Coaliție au declarat pentru Digi24.ro că postul de președinte al ANRE este vizat de ambele partide aflate la guvernare, dar că șansele cele mai mari pentru ocuparea funcției le-ar avea Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Victor Ponta, care este considerat mai degrabă un tehnocrat, chiar dacă el este propus de PSD. Pesediștii l-ar fi vrut la un moment dat pe Mihai Tudose, fost prim-ministru, actualmente vicepreședinte PSD, iar liberalii ar fi înaintat varianta cu Lucian Bode, actualul secretar general PNL și ministru al Internelor, care a mai ocupat și alte funcții de ministru în precedentele guverne (Transporturi și Economie).

Intenția PSD este – potrivit surselor menționate – este să preia postul de ministru al Energiei cel mai târziu la rotativa din primăvara anului viitor, atunci când funcția de prim-ministru va reveni PSD. Asta a dat apă la moară celor de la PNL, care au cerut în ultima vreme preluarea șefiei ANRE. Așa se explică de ce primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan a cerut zilele trecute, într-o declarație oferită postului TV Digi24, demiterea actualei conduceri a ANRE.

Comment here