Ultima Ora

09:21 Cât ar fi plătit Macquarie pentru activele CEZ România

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cumpărătorul activelor CEZ din România, a oferit grupului ceh 1,1 miliarde de euro pentru afacerea de distribuție, producție și furnizare a energiei din România, în condițiile în care consorțiul românesc oferise 915 milioane de euro, potrivit unor surse din piața de energie, citate de e-nergia.ro. Macquarie a negociat în trecut și achiziția business-ului Enel din România, dar tranzacția nu s-a finalizat.

CEZ Group a anunțat că a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), dar fără a publica și valoarea tranzacției. Potrivit unor surse din piața românească de energie, australienii au oferit grupului CEZ 1,1 miliarde de euro pentru activele scoase la vânzare. A fost cea mai bună ofertă, în condițiile în care oferta consorțiului românesc format din Hidroelectrica, Electrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) ar fi fost de circa 915 milioane de euro.

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte” a afirmat Leigh Harrison, şeful Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), în comunicatul emis după finalizarea tranzacției.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii. În total, MIRA administrează investiții în 150 de companii, deține 500 de proprietăți și 4,8 milioane de hectare de teren arabil, toate în 31 de țări.

În total, compania-mamă Maquarie Group administrează la nivel global active de 599 de miliarde de dolari australieni, adică circa 360 de miliarde de euro, deci mai mult de o dată și jumătate PIB-ul României.

Ce au vândut cehii

”CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)”, au anunțat cehii.

Compania este prezentă pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012. Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu

Comment here