Ultima Ora

09:18 Gorjenii ajung la spital cu enterocolită acută din cauza antibioticelor prescrise anti-Covid

În ultima perioadă, a crescut numărul urgențelor digestive, dar și al pacienților internați din cauza unor hemoragii digestive, anemii severe, ciroze hepatice decompensate, enterocolite acute cauzate de un abuz al antibioticelor, informează Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Secția de Gastroenterologie a SJU Târgu-Jiu are capacitatea de a diagnostica și trata corespunzător toate afecțiunile sistemului digestiv și are în dotare aparatură performantă, precum videoendoscop, videocolonoscop, ecograf Doppler etc, dar și acces la computerul tomograful și RMN-ul unității medicale.

Secția funcționează în clădirea situată pe strada Progresului (Spital 700) și are 35 de paturi. Chiar și în această perioadă, în care pandemia de coronavirus a afectat sistemul medical, zeci de pacienți sunt internați în Secția Gastroenterologie. În prezent, 25 de gorjeni beneficiază de îngrijiri și tratament medical aici.

„Cele mai frecvente afecțiuni sunt hemoragiile digestive, anemii severe, ciroze hepatice, pancreatite acute, colici abdominale. De asemenea, avem multe enterocolite acute din cauza antibioticelor prescrise anti-Covid. Am avut și pacienți care au abuzat de antibiotice și nu le prescrisese niciun medic tratamentul, nu avem foarte mulți, dar avem. În general, pacienții noștri au peste 40 de ani, dar am avut și tineri de 23 de ani cu ciroză decompensată, sau de 30 de ani. Adresabilitatea la această secţie este mare, avem un grad destul de mare de ocupare a paturilor. Și în Ambulatoriul SJU adresabilitatea este mare, acolo avem între 20 și 24 de consultații zilnic. Pentru creșterea acurateței diagnosticului și evaluarea stadiului de boală, consultul gastroenterologic este completat cu explorări funcționale digestive, endoscopice și imagistice. Pe această secție, se lucrează foarte bine în echipă și doar în beneficiul pacientului, mereu a fost așa”, a declarat medicul șef Vasile Mălăiuș.

Alimentația necorespunzătoare, abuzurile de alcool sau de medicamente sunt printre principalele cauze ale afecțiunilor digestive.

Comment here