Ultima Ora

09:17 Nou ajutor pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, urmează să primească un nou grant pentru plata certificatelor de emisii aferente producției de energie electrică.

Grantul, în valoare de 386 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro), parte a mecanismului din planul de restructurare al companiei convenit cu Comisia Europeană, ar urma să fie acordat potrivit unei hotărâri de guvern, pusă în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Potrivit legislației europene, producătorii de energie din surse fosile trebuie să cumpere certificate de emisii de CO2, iar în cazul centralelor pe cărbune, raportul este de circa un certificat pentru fiecare MW produs. Companiile trebuie să facă dovada achiziției acestor certificate în luna aprilie a anului următor celui în care au produs energia electrică. În caz contrar, plătesc o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat care nu a fost achiziționat, pe lângă obligația de a-l cumpăra.

Până acum, CE Oltenia a primit de la buget 867 de milioane de euro (fără alocarea de acum), pentru ca producătorul de energie să poată cumpăra certificatele fără de care nu mai putea funcționa. Pe piața EEX spot, prețul unui certificat este de 60 de euro, în scădere accentuată (în trecut s-a apropiat de 100 de euro), dar nu se știe câte certificate a cumpărat sau mai mare de cumpărat CE Oltenia.

Comment here