Ultima Ora

09:17 Manu Tomescu: Cât de simplu s-a putut adopta un proiect legislativ asemănător cu cel pe care noi îl susținem!

În ciuda avizului negativ dat la finalul săptămânii trecute de Ministerul Muncii, continuă, la Târgu-Jiu, protestul minerilor pentru proiectul de lege de reducere a vârstei de pensionare, început pe 8 februarie.

Protestatarii vor ca angajații Complexului Energetic Oltenia să fie încadrați la condiții speciale de muncă și, astfel, să poată ieși mai devreme la pensie. Pe Facebook, liderul sindical Manu Tomescu face trimitere la reglementările intrate în vigoare la finalul lunii august 2020, grație cărora o categorie de angajați poate ieși mai repede la pensie, fără penalizări. Mai exact, este vorba despre salariații din sectorul de construcții nave ce desfășoară o serie de activități specifice. Acești angajați beneficiază, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 25 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani, iar vârsta minimă de pensionare este, în cazul celor care activează în construcția de nave, de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați.

”Uitați-vă cât de simplu, de ușor și de clar s-a putut adopta un proiect legislativ asemănător cu cel pe care noi îl susținem prin protestul din Piața Prefecturii Târgu-Jiu! Singurele diferențe majore ar fi că în carierele miniere și termocentrale munca este mult mai grea, cu factori de risc mai mari și mai mulți, iar în proiectul care face referire le noi, stagiul întreg de cotizare trebuie să fie de cel puțin 30 de ani, din care obligatoriu 25 de activitate într-o carieră minieră sau termocentrală, și nu doar 25 ca la ei” spune Tomescu.

Comment here