Ultima Ora

09:15 CE Oltenia, eșec în prima încercare din acest an de a vinde energie pentru 2024

Primele pachete de energie cu livrare în 2024 scoase la vânzare în acest an nu și-au găsit cumpărător. Diferențele dintre prețul cerut și cel oferit au fost foarte mari, arată e-nergia.ro.

Complexul Energetic Oltenia a scos la vânzare miercuri, 18 ianuarie, pe piața de energie cu livrare la termen, unde se pot vedea inițiatorii ofertelor și câștigătorii licitațiilor, PCCB-LE Flex, șapte pachete de energie electrică, cu livrare bandă, pentru tot anul următor, 2024. În total 50 MW bandă, adică aproape 440 GWh de energie electrică.

Producătorul de energie din cărbune a solicitat, pentru fiecare pachet, un preț de 1.300 de lei/MWh, adică exact nivelul maxim de cost de achiziție al furnizorului cu client final, care este decontat de stat prin legislația actuală de plafonare a prețurilor finale și de compensare a costurilor furnizorilor.

CEO nu a reușit însă să să vândă nimic, pentru că ofertele de răspuns, de cumpărare, au fost la prețuri mult mai mici. Interesați de achiziția de energie au fost Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari furnizori, și distribuțiile din grupul Enel. Primii au oferit 750 de lei/MWh, iar ceilalți și mai puțin, 450 de lei, pentru fiecare pachet.

Aceasta a fost prima ofertă de vânzare de energie din acest an de pe PCCB-LE Flex cu livrare în tot anul 2024. Eșecul licitațiilor arată că nivelul de preț de 1.300 de lei este considerat inacceptabil de cumpărători pentru energia cu livrare anul viitor, cel puțin deocamdată.

Comment here