Ultima Ora

09:13 Cu cât vrea Burduja să prelungească viața energiei pe cărbune

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că instituția lucrează la un act normativ pentru introducerea rezervei de capacitate, un mecanism prin care ar urma să fie plătită disponibilitatea unor grupuri energetice pentru ca acestea să producă atunci când e nevoie de ele. Ar fi o “soluție pe termen puțin mai lung” pentru energia electrică produsă din cărbune, arată economica. net.

“După discuțiile pe care le-am avut cu sindicatul și mai ales cu conducerea executivă a Complexului Energetic Oltenia, concluzia a fost că avem nevoie de acest mecanism, al rezervei de capacitate. Știți cum funcționează. Asta înseamnă să fii cu arma la picior și să poți să pornești grupuri energetice în momentul în care este nevoie de ele” a declarat Burduja, pentru sursa citată.

“Nu suntem singura țară care a făcut asta și, pentru Complexul Energetic Oltenia și poate și pentru Valea Jiului, aceasta poate fi o soluție pe un termen puțin mai lung, în contextul în care vorbim și despre ceea ce-mi doresc: să decalăm și termenele de închidere, cel puțin la Complexul Energetic Oltenia, cel puțin cu cât s-au întârziat proiectele pe gaze, un an și jumătate- doi ani”, a mai spus ministrul Energiei.

Burduja nu a precizat despre ce rezervă de capacitate ar fi vorba, ca număr de megawați, dar a spus că “lucrăm la un draft și o să facem ca de obicei și o consultare publică”.

“Noi am spus că vom veni cu o propunere în maximum două luni de zile. Se lucrează la asta”, a afirmat Burduja.

Comisia Europeană a fost de acord cu introducerea unui mecanism de capacitate, care este în final o formă de ajutor de stat, pentru șase țări, acum șase ani: Germania, Franța, Italia, Polonia, Belgia și Grecia, dar alocarea acestei rezerve se face prin licitații deschise și nu în toate cazurile este vorba despre producția de electricitate, ci și de echilibrarea prin consum, prin “demand-response”.