Ultima Ora

09:11 Prețul certificatului de carbon a explodat! Cât ar urma să plătească CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia ar avea de plată 340 de milioane de euro, până în aprilie, dacă prognozele privind creșterea prețului certificatului de carbon se adeveresc și dacă nu a cumpărat între timp din certificate.

Prețul certificatului de carbon, pe bursa ICE ECX din Londra, a deschis ziua de marți la prețul de 34,97 euro/tona de CO2 și a crescut până la 37,11 euro până la ora 14, potrivit unei informări a Carbon Expert, o companie românească de consultanţă în domeniu. Un record zilnic, iar estimările sunt de creștere și mai mare.

“Certificatul EUA a crescut cu 6,5% marți, 02.02.2021, acesta fiind un nou record de creștere în aceeași zi. Deschiderea licitațiilor de pe piața primară EEX si raportările fondurilor de investiții asupra tranzactțiilor din ianuarie au determinat această tendință de creștere a prețului. Vineri, 29.01.2021, Carbon Pulse publica o estimare a unui trader internațional care prezicea preturi de 40 de euro /tCO2 la sfârșitul primului trimestru. Este posibil sa asistăm, însă, chiar mai devreme la creșterea prețului până la acest prag” au declarat cei de la Carbon Expert, pentru e-nergia.ro.

Cea mai afectată companie din România, în acest context, este Complexul Energetic Oltenia, producător semnificativ de energie electrică din cărbune. Compania trebuie să cumpere, până la 30 aprilie 2021, certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului 2020. În condițiile în care CE Oltenia a avut un an 2020 greu, mai ales în prima lui jumătate, bugetul rectificat al companiei prevede o producție estimată de energie electrică de circa 8,5 TWh în 2020. Cum compania trebuie să cumpere un certificat pentru fiecare MWh produs, rezultă că, la acest preț de 40 de euro, CEO ar trebui să plătească la finalul lui aprilie 2020, 340 de milioane de euro, în situația în care, evident, nu a cumpărat din ele până acum, la prețuri mai mici, dacă prețul se menține.

Comment here