Ultima Ora

09:11 Cioloș vrea să candideze la prezidențiale. Tensiuni în USR-PLUS

Anunțul, făcut miercuri de Dacian Cioloș, despre dorința de a candida și la alegerile prezidențiale din 2024 dar și pentru funcția de președinte al USR-PLUS, a stârnit nemulțumire în rândul membrilor partidului. Pe grupurile interne ale formațiunii au apărut mai multe discuții în care Cioloș e acuzat că vrea să „fure” partidul și să îl subordoneze intereselor PLUS, conform Digi24.

Dacian Cioloș a declarat, miercuri, într-un interviu la G4Media, că „așa cum stau lucrurile acum” intenționează să candideze la alegerile prezidențiale. Acesta a vorbit și despre o candidatură la funcția de președinte al USR-PLUS și a trimis săgeți către contracandidatul său, Dan Barna, dând de înțeles că cel din urmă nu ar mai avea timp să se ocupe de conducerea partidului, după ce a fost numit vicepremier în guvern.

„Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus Cioloș.

În schimb, întrebat dacă el poate conduce partidul de Bruxelles, Cioloș a spus: „Da, pot. Îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.”

Toate aceste declarații au încins spiritele în rândul membrilor USR, care au început să îi acuze pe cei de la PLUS că vor să le „paraziteze” partidul . Surse din USR susțin că este începutul unui „război rece” și că în perioada următoare fiecare tabără își face strategia pentru congresul în care va fi aleasă conducerea noului partid, rezultat în urma fuziunii. Congresul ar urma să aibă loc „cel mai târziu” la toamnă, când va veni decizia definitivă a fuziunii și înregistrarea în registrul partidelor a USR-PLUS ca nou partid. Principala bătălie se dă între Dacian Cioloș și Dan Barna pe șefia partidului. Însă, miza congresului va fi controlul asupra noului USR-PLUS.

O altă discuție tensionată între USR și PLUS va fi modul de organizare a scrutinului pentru funcția de președinte. În timp ce Cioloș și PLUS și-ar dori alegerea președintelui pe baza unui referendum intern, în care să voteze toți membrii celor două partide, de preferat online, cei din USR susțin alegerea președintelui pe baza votului delegaților sau vot universal exprimat fizic, nu online.

Cioloș, despre candidatura la prezidențiale: Așa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez. Dar într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepția publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, și eu sper să crească și alți colegi, care să aibă șanse mai mari. Deci decizia va fi luată atunci, la momentul respectiv, de către partid.

Comment here