Ultima Ora

09:11 Candidatul care propune înființarea de centre zonale de sănătate

Candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Gorj, Adrian Zorlescu, este de părere că ar trebui realizate centre zonale de sănătate, în județ, care să deservească mai multe localități.

Zorlescu a constatat, din deplasările în teritoriu, că infrastructura deficitară, dar și lipsa posibilităților financiare fac dificilă deplasarea la spital pentru unii dintre gorjeni. Presiunea cade pe umerii medicilor de familie din mediul rural, care sunt nevoiți să gestioneze și urgențele medicale.

”Ultima noastră întâlnire a scos la iveală o realitate dureroasă: medicii de familie din mediul rural se confruntă cu o serie de probleme majore care le afectează grav activitatea și pun în pericol accesul la o asistență medicală decentă pentru populația din zonele defavorizate. Infrastructura deficitară și zonele greu accesibile fac ca deplasarea la medic să fie o provocare uriașă pentru mulți pacienți. Lipsa centrelor de permanență pune presiune suplimentară pe cabinetele medicilor de familie, care se văd nevoiți să gestioneze și urgențe medicale. Lipsa zonelor special amenajate pentru ca specialiștii din diverse domenii (cardiologi, oftalmologi etc.) să poată veni periodic și a laboratoarelor pentru analize medicale limitează semnificativ accesul la investigații suplimentare. Deplasarea la spitale este adesea imposibilă din cauza problemelor financiare cu care se confruntă locuitorii din comunele marginalizate. Lipsa evaluărilor periodice afectează calitatea asistenței medicale oferite și crește riscul de a ignora probleme de sănătate grave” spune Zorlescu.

În opinia sa, o soluție poate fi crearea de centre zonale de sănătate, în care să fie aduși medici specialiști, cu implicarea autorităților locale.

”O soluție ar fi crearea de centre zonale, care să deservească mai multe comune arondate. Aici ar putea fi aduși specialiști din diverse domenii, ar putea fi amenajate laboratoare pentru analize medicale și ar putea fi organizate periodic evaluări medicale. Este esențial ca autoritățile locale să se implice activ în sprijinirea medicilor de familie din mediul rural. Investiția în infrastructură, dotarea cabinetelor medicale și crearea de centre zonale ar contribui semnificativ la îmbunătățirea accesului la asistență medicală pentru o categorie socială defavorizată. Doar prin eforturi comune și o implicare reală din partea tuturor factorilor implicați se poate schimba situația precară din mediul rural” declară candidatul AUR.

Comment here