Ultima Ora

09:10 Prețul spot al energiei electrice din România, cel mai mare din Europa

Prețul spot al energiei electrice, livrate astăzi în România, este cel mai mare din Europa, de patru ori mai scump decât în Germania. Prețurile negative din orele cu soare, apărute pe piețele de la vest de România, s-au “oprit” la granița Ungariei cu România, arată economica.net.

Prețul mediu spot al energiei electrice, tranzacționate luni cu livrare astăzi, este, în România, de 515 lei/MWh sau aproape 104 euro/MWh. Este egal cu cel din Bulgaria și cel mai mare dintre statele Uniunii Europene. Practic, prețul spot din România este de circa două ori mai mare decât în Ungaria și de patru ori mai mare decât în Germania. Asta în condițiile în care mecanismul de cuplare al piețelor spot, care, cel puțin teoretic, face ca energie să “curgă” dinspre piața cu prețul mic spre piața cu prețul mare, ar trebui să diminueze diferențele.

https://www.economica.net/pretul-spot-al-energiei-electrice-din-romania-este-cel-mai-mare-din-europa-maine-de-patru-ori-mai-mare-decat-in-germania-pretul-e-mare-in-toata-zona-noastra-ciudatenii-si-posibile-explicatii_746218.html