Ultima Ora

09:09 Schemă de finanţare pentru eoliene și fotovoltaice, aprobată de Comisia Europeană

Aprobarea de către Comisia Europeană, a schemei de finanţare a contractelor pentru diferenţă, va permite României să continue să exporte energie şi să îşi consolideze statutul de lider regional în sectorul energetic, afirmă, vineri, într-un comunicat de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Comisia Europeană a aprobat României o schemă a contractelor pentru diferenţă, în valoare de 3 miliarde de euro, pentru a sprijini instalaţiile eoliene şi solare fotovoltaice pe uscat, în vederea stimulării tranziţiei către o economie net zero. Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare, iar 5000 MW energie verde (3000 MW parcuri solare şi 2000 MW parcuri eoliene) reprezintă cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică a României.

Prin contractele pentru diferenţă, în urma unei proceduri competitive publice şi transparente, se va fixa preţul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiţii pentru următorii 15 ani, precizează instituţia.

„Pentru toţi românii, aceste investiţii înseamnă un preţ mai mic al energiei electrice pe termen mediu şi lung, un aer mai curat şi o producţie mai mare de energie. România a devenit anul trecut, după mulţi ani, net exportator de energie. Şi vom continua să exportăm, România consolidându-şi statutul de lider regional în sectorul energetic. Mulţumesc întregii echipe care a reuşit această victorie pentru România. Este un nou jalon PNRR îndeplinit şi, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producţiei de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiţii cu o valoare de peste 15 miliarde euro în sectorul energetic românesc”, a declarat Burduja.

Ministerul Energiei menţionează că schema de sprijin prevede două runde de licitaţie, respectiv în 2024 (prima licitaţie de 2 GW – constând din 1 GW solar şi 1 GW eolian) şi în 2025 (restul de 3 GW în a doua licitaţie, cuprinzând 1,5 GW eolian şi 1,5 GW solar).

Mecanismul va fi finanţat din Fondul de Modernizare, pentru reducerea impactului la consumatori.

Comment here