Ultima Ora

09:08 Țara europeană în care temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius, în doar câteva zile

Orașul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat, marți dimineață, o temperatură de 8,3°C, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. Pe 5 ianuarie, însă, temperatura aici fusese de -42,9°C, ceea ce înseamnă că, în doar patru zile, termometrele au arătat un salt spectaculos, de peste 51 de grade Celsius, relatează Le Figaro.

La câțiva kilometri depărtare, tot în nordul Suediei, la stația Kvikkjokk-Årrenjarka, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani. Prin urmare, regiunea a înregistrat o creștere de peste 50°C în doar câteva zile. Dar, în timp ce nordul se încălzește, în sudul țării continuă să fie frig, cu temperaturi de până la -16°C.

De la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia și Norvegia. Câteva sute de mașini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia și Danemarca, armata fiind mobilizată pentru a evacua automobiliștii blocați pe șosele.

În Danemarca, a căzut până la jumătate de metru de zăpadă, cea mai mare cantitate din 2011 încoace, potrivit institutului meteorologic DMI.

Comment here