Ultima Ora

09:06 Moţiunea simplă împotriva ministrului Virgil Popescu, la vot, în Parlament

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi votată, miercuri, de către deputaţi. Moţiunea intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României” nu a fost practic dezbătută, din cauza incidentului în care au fost implicaţi ministrul vizat şi liderul AUR, George Simion.

Votul final pe moţiunea intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României” este programat la ora 11.30. Principala acuzaţie adusă lui Popescu este aceea că gestionarea crizei facturilor la energie este un „dezastru”.

Moţiunea a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR. Semnatarii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică”.

În document se mai arată că gestionarea crizei facturilor la energie este „un dezastru”, că 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă, importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional. Totodată, semnatarii moţiunii adaugă că Legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată şi că România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net, în perioada 2019-2021.

„Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei. Sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, sunt alte acuzaţii aduse ministrului Energiei.

Documentul este considerat adoptat cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Comment here