Ultima Ora

09:04 Deputatul Manta: Am reușit să scutim CE Oltenia de la o impozitare aberantă

Producătorii de energie care folosesc ca sursă primară gazul sau cărbunele nu vor mai fi supraimpozitați peste nivelul de vânzare de 450 lei/MWh. Deputatul PSD Claudiu Manta spune că a votat, marți, în Comisia de industrii și servicii, împotriva supraimpozitării Complexului Energetic Oltenia.

”Alături de colegii din PSD Gorj am reușit azi să scutim CE Oltenia de la o impozitare aberantă. Dacă nu am fi reușit să plafonăm prețurile la gaze și energie, CEO ar fi trebuit să fie impozitată cu 85% pentru valoarea ce depășea 450 lei/megawatt” a notat Manta pe pagina de socializare.

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, că a propus exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de energie care au ca sursă gazul sau cărbunele.

“Noi am venit cu o corecție a acestui amendament, încercăm să excludem producătorii de energie electrică  pe bază de combustibil fosil, acolo unde intră CET-urile și cărbunele – CE Oltenia, – da, acolo costul de producție este mult mai mare de 450 de lei/MWh și normal că nu vorbim despre impozitare. Cei care au beneficiat foarte mult de pe urma creșterii acestui preț, pentru că piața se închide la prețul cel mai mare, sunt cei din producția de regenerabile, unde intră Hidroelectrica, și nuclearul, unde costurile de producție sunt mai mici” a spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute după dezbaterea în comisiile de la Camera Deputaților a proiectului de lege referitor la modificarea OUG 118/2021. Unul dintre amendamentele incluse acolo, care a trecut deja de Senat, se referă la instituirea unui impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de toți producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh. Impozitul suplimentar ar fi urmat să fie aplicat pe perioada acestei ierni.

Cei de la CE Oltenia s-au plâns că supraimpozitarea peste acel nivel de preț îi va afecta profund, pentru că au un cost de producție, cu valoarea certificatului de emisii inclusă, care depășește nivelul de 450 de lei.

Manta anunță și că au fost introduse în schema de plafonare și compensare a facturilor la energie instituțiile publice- școli, spitale, centre sociale, CET-uri – dar și IMM-uri.

Comment here